טיפ חודשי - אוקטובר 2020: יחסי עמיתים

19.10.2020

 

הטיפ החודשי:  יחסי עמיתים ("מאמן-מאמן")

 

 

 

כולנו מאמנים. כולנו "עמיתים זה לזה". כולנו משתייכים לאותה קהילה מקצועית בישראל ונושאים באחריות למטרה אחת: לשמור ולקדם את ערך מקצוע האימון על פי העקרונות, הערכים וכללי ההתנהגות שכולנו מחויבים להם.

 

לעתים קרובות אנחנו מנהלים מערכות יחסים מקבילות: רבים מאתנו למדו יחד במסגרת קורס הכשרת מאמנים ובהמשך עובדים יחד כמנחים. אחרים חברים בקבוצת עמיתים משותפת או ממלאי תפקיד בלשכת המאמנים או ב-ICF ובמקביל – מאמנים ומדריכים זה את זה, ועוד.  כולנו עמיתים.  

 

מערכת יחסים כזאת שבין עמיתים כמונו קרויה "עָמיתָנוּת" (קולגיאליות) שפירושה: יחסים טובים בין עמיתים למקצוע, בין חברים לעבודה או לצוות, המאופיינים בסולידריות, בחברות, בשיתוף פעולה, בכבוד הדדי ובנאמנות.  

 

עמיתנות מאופיינת ביכולת של קבוצת העמיתים לפעול ביחד למען מטרת-על משותפת, למרות השוני וחילוקי הדעות ביניהם. עמיתנות מעודדת שיתופי פעולה, עבודת צוות. לדוגמה: שיתוף בידע חדש, עדכונים מקצועיים חשובים, גיבוי, סיוע ותמיכה לטובת הקהילה המקצועית, הכלת השונות, התנהלות כנה, הגונה, מוסרית, אמינה ואחראית. עמיתנות מייצרת סביבה של אמון ומעודדת חשיבה יצירתית ברמה גבוהה יותר.

 

הקוד האתי של לשכת המאמנים עוסק ביחסי עמיתנות באופן תמציתי באמצעות "כבוד האדם": הקוד קובע כי אחת ממטרותיו של ערך זה הינה "כיבוד הזכות לסודיות ולפרטיות של עמיתים למקצוע" (עמוד 3 לקוד) וברוח דברים אלו קובע כלל 20 (בעמוד 4) כי כל מאמן חייב לפעול במגעיו עם מאמנים אחרים ליצירת יחסים של הבנה וכבוד הדדי.  

 

קוד ה-ICF שם דגש על קשר חברתי, על בנייה של קהילה מקצועית ועל יצירת הישגים מקצועיים באמצעות שותפות וכבוד ולכן, חברי הארגון מחויבים לקוד בכל תפקיד שיבצעו. גם כאן, הקוד מטיל חובה לשמור על פרטיות חברי הארגון.  

 

שני קודים אלו מסתפקים בהנחיות ערכיות-כלליות ואינם מפרטים את ההתנהגות הראויה במערכות יחסים בין מאמנים. הדגש בקודים מושם אך ורק על יחסי מאמן-מתאמן ואילו המודעות ליחסים הקולגיאליים נדחקת הצידה ואינה זוכה להתייחסות הנדרשת.  

 

בתחומים מקצועיים אחרים המצב שונה. לדוגמה:  

 

-        קוד היועצים הארגוניים מחייב כל יועץ להתנהגות קולגיאלית ואתית כלפי יועצים אחרים באופן שיקדם את המקצוע. הקוד אוסר על יועצים לנהוג באופן שיערער את אמון הציבור במקצוע או ביועצים אחרים, או להשמיץ יועץ אחר בפני לקוחות, עמיתים או בתקשורת או לזלזל בהם בפומבי. הקוד מחייב יועצים לכבד זכויות יוצרים של עמיתיהם ודורש מהם שלא לזקוף לזכותם זכויות יוצרים על חומר שלא פותח על ידם.  באופן מיוחד הקוד קובע כי כל "הסכם בין חברת ייעוץ ליועץ המועסק על ידה יושתת על ערכי הקוד האתי", וכי יש לתגמל יועצים מתחילים באופן הוגן ולהימנע מניצולם. 

 

-        קוד היועצים החינוכיים מחייב את היועץ לשתף פעולה עם יועצים עמיתים ולכבדם, להיות מודע לאחריותו המקצועית כלפי הקהילה ולתרום לכך מזמנו. הקוד מקדיש פרק שלם ליחסים בין היועץ לבין עמיתיו ומחייב אותו, בין השאר, לשמור על יחסים תקינים, לשתף פעולה במישורים רבים, להימנע מביקורת על מיומנותו המקצועית עמית (למעט במקרים מיוחדים) ועוד.  

 

-        קוד העובדים הסוציאליים מקדיש פרק מיוחד ליחסים שבין העובדים הסוציאליים: הקוד מנחה אותם לכבד איש את רעהו, לנהוג באדיבות, בהגינות ובתום לב זה כלפי זה. לשתף פעולה לקידום אינטרסים מקצועיים, לשמור בסוד מידע אישי אודות עובד סוציאלי אחר שהגיע לידיהם במסגרת המגעים המקצועיים, להתייחס בכבוד לכישורים, לדעות ולממצאים של עמיתים ולהציגם בצורה הוגנת ונכונה, לפנות לייעוץ מקצועי במקרה של קונפליקט עם עמיתים למקצוע ולא לנצל את המחלוקת לטובת האינטרסים האישיים, לקבוע גבולות ברורים בהדרכה ולהימנע ממשוא פנים בהערכות מקצועיות, ועוד.  

 

שורה תחתונה, למה אנחנו זקוקים ביחסים שבינינו לבין עצמנו?

1.     להבין את משמעותו המעשית של הכלל "לכבד איש את רעהו" בכלל ואת חובת הסודיות, במיוחד.   

2.     להבין כיצד מתנהלים נכון במצב של ניגוד עניינים עם מאמן אחר או במצב של קונפליקט אתו.

3.     לדעת להציב גבולות ברורים באינטראקציות השונות שבינינו. לדוגמה: בהדרכה או בהעסקה של מאמנים.

4.     לכבד את זכויות הקניין הרוחני בתוצרים המקצועיים של כל אחד מאתנו.

5.     להפנים שבכל מערכת יחסים עם לקוחות, יש לנו חובות אתיים גם כלפי המקצוע וכלפי קהילת המאמנים. טובת הלקוח היא אמנם החובה העיקרית בתהליך האימון, אך היא אינה היחידה.

ועד שהשמיים יתבהרו יותר – בואו ניישם את כלל הזהב: כל מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך !!!

כמו תמיד, אתם מוזמנים להגיב.

 

בברכה ובתקווה לימים טובים ומחבקים יותר,

אביבה באומל

logo בניית אתרים